You are here: Home Nieuws van de Stichting
Document Actions

Nieuws van de Stichting

img771ac.jpg
Bonjour Madame K., 1982; olieverf op doek 110 x 92 cm,
particuliere collectie Amsterdam

Theo Kurpershoek (1914-1998)

Theo Kurpershoek , geboren in Rotterdam, volgde in de jaren dertig van de vorige eeuw de avondopleiding van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Overdag werkte hij als reclametekenaar. Op diezelfde Rijksakademie zou hij in de jaren zeventig docent aan de afdeling grafiek worden. Samen met o.a. Herbert Fiedler, Hans van Norden en Nicolaas Wijnberg maakte hij in de jaren veertig deel uit van de groep De Realisten. Deze groep vormde een tegenwicht tegen de dominant wordende  aandacht van musea en media voor abstracte kunst en Cobra. Evenals andere klassiek-moderne Nederlandse kunstenaars  als Otto B. de Kat en Friso ten Holt sloot Kurpershoek aan bij de Europese modernistische traditie van de twintigste eeuw.

Kurpershoek maakte vrij werk in verschillende technieken: olieverven, aquarellen, tekeningen,  pastel en grafiek. Daarnaast  voerde hij  opdrachten uit voor plafond- en wandschilderingen, theaterdecors- en kostuums en maakte hij ontwerpen voor onder meer tapijten en glasramen.  Hij werd ook gevraagd voor  talrijke grafische en typografische opdrachten, onder meer voor de Salamander boekenreeks.

De Stichting heeft de kunsthistorici Marguerite Tuijn en Camée van Blommestein gevraagd een monografie te schrijven. Ook zal worden gestreefd naar een oeuvrecatalogus.


afbeelding heynes

Theodoor Heynes (1920- 1990)
Theodoor Heynes  was een Nederlandse kunstschilder. Hij studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam in de jaren 1942-1947.
Heynes maakte studiereizen naar Frankrijk (Bretagne) en woonde en werkte van 1947 tot 1953 in Zweden (o.a. Öland, Småland en Stockholm). Vanaf 1953 woonde hij met zijn gezin in Amsterdam. Vanaf 1960 is Theodoor Heynes zich steeds meer gaan toeleggen op aquarellen, tekeningen en etsen.
De voornaamste onderwerpen van zijn werk zijn schepen, stillevens, polders en portretten. Evenals bevriende kunstenaars als Otto de Kat en Friso ten Holt werkte hij zijn onderwerpen gaandeweg steeds abstracter uit. Vooral zijn abstraherende aquarellen maakten hem tot een in zijn tijd bekende en bewonderde kunstenaar. Hij won de Arti Medaille in 1964 en ontving in 1971 Jeanne Bieruma Oosting Prijs.
Werk van Heynes bevindt zich in diverse openbare collecties zoals die van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Henriette Polak te Zutphen.
De Stichting heeft de kunsthistorica Drs. Nelleke van Zeeland gevraagd een monografie te schrijven van Theodoor Heynes. De monografie zal worden gepresenteerd tijdens de opening van een tentoonstelling met werk van Heynes in museum Henriette Polak. De tentoonstelling staat gepland voor 2018.

 

 

Geschiedenis van Kunsthandel M.L. de Boer

De heer Prof. dr. Th.M. de Boer en de Stichting hebben de kunsthistorica Caroline Roodenburg Schadd de opdracht gegeven om een boek te schrijven over de geschiedenis van Kunsthandel M.L. de Boer. Deze kunsthandel is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het naoorlogse culturele leven in Nederland. De loopbaan van Martien de Boer, de keuze van de artiesten die hij vertegenwoordigde en de door hem georganiseerde tentoonstellingen weerspiegelen zijn ambitie om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met de hoogste kwaliteit in de beeldende kunst van zijn tijd. Het boek zal in 2018 verschijnen. Bij die gelegenheid zal ook een tentoonstelling worden gehouden waar werken te zien zullen zijn die bepalend waren voor het karakter van Kunsthandel M.L. de Boer vanaf haar oprichting in 1945 tot het overlijden van Martien de Boer in 1991. De tentoonstelling zal plaatsvinden in het Rijksmuseum van 30 juni tot en met 16 september 2018 onder de titel Eye opener, kunsthandel M.L. de Boer.
 

Paul Gregoire
De Stichting heeft de kunsthistoricus Feico Hoekstra opdracht gegeven om een monografie te schrijven over  het leven en werk van de beeldhouwer Paul Gregoire (1915-1988).  Naar verwachting zal die verschijnen in 2018. De publicatie voorziet tevens in een oeuvrecatalogus. Een bijbehorende tentoonstelling in museum Beelden aan Zee te Den Haag staat tevens voor 2018 gepland.


Paul Gregoire, Geest en materie, ca. 1965 


Datum laatste wijziging: Jan 11, 2018 04:55 PM