You are here: Home Nieuws van de Stichting
Document Actions

Nieuws van de Stichting

img771ac.jpg
Bonjour Madame K., 1982; olieverf op doek 110 x 92 cm,
particuliere collectie Amsterdam

Theo Kurpershoek (1914-1998)

Theo Kurpershoek , geboren in Rotterdam, volgde in de jaren dertig van de vorige eeuw de avondopleiding van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Overdag werkte hij als reclametekenaar. Op diezelfde Rijksakademie zou hij in de jaren zeventig docent aan de afdeling grafiek worden. Samen met o.a. Herbert Fiedler, Hans van Norden en Nicolaas Wijnberg maakte hij in de jaren veertig deel uit van de groep De Realisten. Deze groep vormde een tegenwicht tegen de dominant wordende  aandacht van musea en media voor abstracte kunst en Cobra. Evenals andere klassiek-moderne Nederlandse kunstenaars  als Otto B. de Kat en Friso ten Holt sloot Kurpershoek aan bij de Europese modernistische traditie van de twintigste eeuw.

Kurpershoek maakte vrij werk in verschillende technieken: olieverven, aquarellen, tekeningen,  pastel en grafiek. Daarnaast  voerde hij  opdrachten uit voor plafond- en wandschilderingen, theaterdecors- en kostuums en maakte hij ontwerpen voor onder meer tapijten en glasramen.  Hij werd ook gevraagd voor  talrijke grafische en typografische opdrachten, onder meer voor de Salamander boekenreeks.

De kunsthistorici Camée van Blommenstein, Marijn Schapelhouman en Marguerite Tuijn werken onder eindredactie van Feico Hoekstra aan een monografie. De bijbehorende tentoonstelling zal plaatsvinden in Museum De Fundatie te Zwolle van mei tot september 2020.


afbeelding heynes

Theodoor Heynes (1920- 1990)
Theodoor Heynes  was een Nederlandse kunstschilder. Hij studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam in de jaren 1942-1947.
Heynes maakte studiereizen naar Frankrijk (Bretagne) en woonde en werkte van 1947 tot 1953 in Zweden (o.a. Öland, Småland en Stockholm). Vanaf 1953 woonde hij met zijn gezin in Amsterdam. Vanaf 1960 is Theodoor Heynes zich steeds meer gaan toeleggen op aquarellen, tekeningen en etsen.
De voornaamste onderwerpen van zijn werk zijn schepen, stillevens, polders en portretten. Evenals bevriende kunstenaars als Otto de Kat en Friso ten Holt werkte hij zijn onderwerpen gaandeweg steeds abstracter uit. Vooral zijn abstraherende aquarellen maakten hem tot een in zijn tijd bekende en bewonderde kunstenaar. Hij won de Arti Medaille in 1964 en ontving in 1971 Jeanne Bieruma Oosting Prijs.
Werk van Heynes bevindt zich in diverse openbare collecties zoals die van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Henriette Polak te Zutphen.
De monografie verschijnt in november 2018, auteur Nelleke van Zeeland, De kracht van wit en licht; leven en werk van Theodoor Heynes (1920-1990), Waanders Uitgeverij, 136 pagina's ruim 100 illustraties in kleur en zwart-wit 24,95 euro. Ter gelegenheid van de verschijning van het boek is er van zondag 17 november 2018 tot 24 maart 2019 een overzichtstentoonstelling in Museum Henriette Polak te Zutphen.
 

Paul Gregoire
De Stichting heeft de kunsthistoricus Feico Hoekstra opdracht gegeven om een monografie te schrijven over  het leven en werk van de beeldhouwer Paul Gregoire (1915-1988).  Naar verwachting zal die verschijnen in 2019. De publicatie voorziet tevens in een oeuvrecatalogus. Een bijbehorende tentoonstelling in museum Beelden aan Zee te Den Haag staat tevens voor 2019 gepland.


Paul Gregoire, Geest en materie, ca. 1965 


Datum laatste wijziging: Oct 28, 2018 05:10 PM